Història

 

L’Escola Nostra Senyora de Lurdes fou creada l’any 1880 per Gertrudis Castanyer i Seda, fundadora de la Congregació de Germanes de Sant Felip Neri (Filipenses), Institució Titular del Centre, amb la finalitat d’evangelitzar i promocionar la dona i d’afavorir la cultura del país en plena revolució industrial.

L’Escola ha anat evolucionant adaptant-se a les circumstàncies de cada època, sense perdre l’esperit inicial.

Seguint la tradició pedagògica de Catalunya, s’ha obert als moviments educatius contemporanis mantenint, així, una renovació continuada.

L’acció educativa posa l’èmfasi en la totalitat de la persona que no és només ment sinó també cos i esperit, elements estretament relacionats en un tot.

Igualment accepta l’existència de múltiples formes d’intel·ligència que requereixen processos educatius diferenciats.

 vitrall

 

15 de juliol de 1966, part de la nostra història

Des de la Comunitat filipense de l’Escola volem explicar-vos que fa 50 anys, en un dia com avui, 15 de juliol, aquí, a casa nostra, va tenir lloc la primera Escola d’Estiu de Rosa Sensat.

Aquest va ser i és un esdeveniment molt important dins de la Renovació Pedagògica del país.

Aquest fet, a més, forma part de la nostra història comunitària i personal, ja que la major part de nosaltres vam tenir la sort de participar activament en aquesta escola aprenent de pedagogs tan importants com Alexandre Galí, Marta Mata, Ma Antònia Canals, Carme i Maria Aymerich, Jordi Cots, Josep Pereña etc…

Untitled1

Aquí es va fer la primera Escola d’Estiu de Rosa Sensat el 1966. Col·legi Nostra Senyora de Lourdes, de les Religioses Filipenses, carrer Lincoln, 6-8, de Barcelona”(del llibre Dies i Camins. 40 ande les escoles d’estiu Rosa Sensat).

Adjuntem alguns textos que parlen d’aquest afer:

“Un 15 de juliol de 1966, 153 mestres es reunien a Barcelona, a l’Escola Nostra Senyora de Lourdes, per reprendre una tradició pedagògica que s’havia vist estroncada amb la Guerra Civil i el règim franquista.

La nova escola d’estiu naixia en unes circumstàncies sociopolítiques ben diferents de les anteriors de la Mancomunitat i la Segona República. Ho feia en una clandestinitat tolerada (o ignorada) per l’administració, i gràcies al suport de la mare Maria Raimunda, directora de l’escola de les madres filipenses.(Escola Ntra Sra de Lourdes) .   La conferència inaugural era de luxe, del mestre Alexandre Galí, que va explicar a les mestres la «seva» escola d’estiu, aquella que va començar l’any 1914, i que va dir amb una veu tremolosa: «Ara ja em puc morir, heu fet una Escola d’Estiu que s’assembla a la nostra com un ou a un altre ou.» (Butlletí de Rosa Sensat 2015)

“ … la majoria érem joves i pensàvem que el franquisme no duraria tant. Això compta. I ja abans, aquell mateix any, havíem fet la primera escola d’estiu. També de manera clandestina, la directora superiora del col·legi de Lourdes, de les filipenses, ens va oferir l’escola. “ (entrevista a Ma Teresa Codina)

“ La primera escola d’estiu l’any 1966 es va celebrar a l’empara de les monges filipenses a causa de les dificultats del règim. Un centenar de mestres es van formar durant quinze dies a l’Escola Nostra Senyora de Lourdes” (documental: La força d’un somni, de la escuela nacional a l’escola pública catalana)

“ Cal recordar algunes escoles d’estiu excepcionals. Alguna per les condicions polítiques: la primera, en plena clandestinitat, amb cent cinquanta-tres mestres amagats a les monges filipenses. (Associació Rosa Sensat, 2015)

Compartim amb vosaltres aquest fet important en la història de l’Escola i de gran repercussió en la Renovació Pedagògica de Catalunya.